23948sdkhjf

Lettiskt lagförslag om förpackningsåtervinning

Ett lagförslag, som skulle tvinga både tillverkare och importörer att återvinna sina förpackningar, är framlagt för det lettiska parlamentet.
Lagen har utarbetats av det lettiska förpackningsförbundet och miljöministeriet och ska uppfylla det europeiska förpackningsdirektivet, som säger att 50 procent av alla förpackningar ska samlas in och att 25 procent ska återvinnas. Lagen förväntas träda i kraft 1 juni 2002 och gäller både konsument- och transportförpackningar.
Alla företagare blir skyldiga att delta i återvinningssystemet. Lagförslaget har tidigare kritiserats av några multinationella företag. De ansåg att återvinningsorganisationen Latvijas Zalais Punkts (LZP) skulle få en monopolställning eftersom det är den enda återvinningsorganisation i Lettland, som samlar in och återvinner förpackningar och använder märket Gröna Punkten.
Enligt information från tyska handelskammarens delegation i Lettland regleras nuvarande förpackningssystem efter beslut från ministerkabinettet. Företag, som vill, kan ansöka om reduktion av förpackningsskatten med 50-80 procent hos miljöministeriet, om de aktivt investerar i avfallsåtervinning eller tecknar ett licensavtal med LZP.
Återvinningsavgifterna (i Euro/kg) är för glas 0,0138; plast 0,0363; metall 0,0207; laminat 0,0207; papper/papp 0,0041 och trä 0,0041.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062