23948sdkhjf

Tvångspant på tyska dryckesförpackningar?

Den tyska handeln har som bekant inte heller för år 1999 kunnat leva upp till kraven för insamlingskvoterna för engångsförpackningar, enligt den tyska förpackningsförordningen. Nuvarande förordning föreskriver, att om insamlingskvoten sjunker under 72 procent, ska ett pantsystem införas.
Statistiken för år 2000 har ännu inte offentliggjorts av det tyska miljöministeriet, men väntas komma inom kort. Mineralvatten och öl riskerar att beläggas med tvångspant inom 6 månader, om inte återvinningskvoten uppnås.
Samtliga miljöministrar i de tyska delstaterna har tidigare uttalat sig för införandet av ett pantsystem för dryckesförpackningar, men förbundsrådet röstade ner förslaget den 13 juli 2001. Miljöminister Jürgen Trittin poängterade efter nedröstningen, att det var rättsordningen enligt den nuvarande förpackningslagstiftningen som gällde och att en ”tvångspant” måste införas.
Handeln och industrin argumenterade emot, eftersom det kräver stora investeringar, både maskinellt och logistiskt.Nyligen kom utslaget från domstolen, (Das Oberverwaltungsgericht, OVG) i Berlin, vilken tillbakavisade den stämning, som de sexton företagen från dryckes- och handelsindustrin lagt in mot regeringen.
Trittin välkomnade domen och förklarade att han har för avsikt att också införa en tvångspant för engångsförpackningar för läskedrycker med kolsyra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078