23948sdkhjf

England dubblar plaståtervinningen.

Den årliga volymen plastförpackningar, som återvinns i Storbritannien, har fördubblats under de senaste fem åren och ligger i dag på cirka 200.000 ton, enligt siffror från British Plastics Federation Recycling Council. I slutet av förra året lyckades man möta EU-kravet på 15 procents återvinning.
Ordföranden Colin Williamson säger i en kommentar, att orsaken till att man lyckats främst står att finna i att man kunnat utnyttja intäkterna från Packaging Recovery Note (PRN) för att ge bidrag till marknaden.
- Ta polyeten som exempel, säger Colin Williamsson. För ett tag sedan låg jungfrulig PE på 400 pund per ton, medan återtaget material kostade 100 pund. Nu ligger den nya råvaran på samma nivå, medan det återvunna har nått upp till 150 pund vilket gör det mer värt att samla in.
Återvinningsmålen för år 2002 i Storbritannien är ännu inte bestämda, men Williamson konstaterar att det blir svårare att få in mer nu. Det mest värdefulla materialet tas redan om hand och om man vill öka, krävs nog att man betalar mer. Det kommer i sin tur att kräva ökningar av PRN-priset på upp till 50 procent.
I tillägg till de 200.000 ton, som samlas in, uppskattar Williamson att ytterligare 50.000 ton avfall exporteras, främst till Fjärran Östern.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062