23948sdkhjf

Tuff avgift för plastpåsar i Irland

Nu är den etablerad, den sedan länge omtalade avgiften på plastkassar i Irland. Varje plastkasse har fått en avgift på 0,15 Euro vilket torde innebära rekordhöga 1,30 kronor. Branschen uppskattar att detta kommer att skära ned förbrukningen med upp till 40%. Nuvarande förbrukning är ungefär 100 miljoner kassar per månad. Skatten har införts som ett led att försöka minska nedskräpning.
- Eftersom papperskassar inte har fått någon avgift tror jag verkligen att detta kommer att ha en inverkan och att vi kommer att se en skillnad, säger Fergus O´Toole, VD vid grossistföretaget JJ O´Toole i Limerick. Det finns i dag egentligen inga tillverkare av plastkassar kvar på Irland.
Däremot är han inte lika övertygad, om att det kommer att märkas någon skillnad i miljön.
- Det kommer kanske att upplevas så, säger han, men den stora skillnaden hittar vi på deponierna, som kommer att fyllas snabbare via tjockare material.
Skatten läggs på alla påsar av plast, undantaget de för färskt kött, kyckling, frukt, grönsaker, bröd, tillagade maträtter och mejeriprodukter. Pengarna kommer att användas för att utveckla sophanteringssystemen. Den irländska regeringen tror att man kommer att dra in 160 miljoner Euro per år. Detaljhandeln kommer att ta in pengarna från konsumenterna och sedan göra inbetalningar kvartalsvis.
I Sverige har den irländska avgiften på plastkassar också fått effekter – fast då mer positiva sådana. Exempelvis har Stenqvist i Kvidinge fått en order från irländska butikskedjan Next om leverans av tre miljoner papperskassar. Ordern är värd lika mycket, dvs tre miljoner svenska kronor.
- Den irländska plastskatten gör att det lönar sig för handeln att låta kunderna packa sina varor i papperskassar, trots att det egentligen är lite dyrare med papper, säger Erik Gustafsson, marknadschef vid Stenqvist i en kommentar.
Stenqvists räknar med flera leveranser till Next i framtiden. Så här långt har fyra lastbilar med kassar lämnat företagets fabrik i småländska Nissafors.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172