23948sdkhjf

Lysande framtid för nischteknologier

En ny rapport från PCI Films Consulting Ltd spår ökande möjligheter för flera nischmaterial och –teknologier på den västeuropeiska marknaden för flexibla förpackningar. Bland de stigande stjärnorna i “West European Flexible Packaging Market – Technology and Processes”, finner vi PEN/PET coextruderad polyesterfilm, PVOH-filmer, digitaltryck och nanoteknologi.
Rapporten ger statistik och uttolkning av förbrukning och trender för råvaror till flexibla förpackningar, förklarar teknologier och processer och sätter strålkastaren på konkurrensförhållandet i Europa.
Författaren, Paul Gasters, förklarar:
“I tillägg till möjligheterna för de nischprodukter vi har identifierat och som är drivna av den teknologiska utvecklingen, förväntar vi grundläggande, förbrukarmässiga förändringar som i sin tur kommer att få inflytande på teknologi och process. Vi räknar till exempel med att förpacknings- och portionsstorlekarna måste anpassas till en stadigt äldre befolkning och ett ökande antal enpersonshushåll”.
För de olika filmerna och processerna förutspår studien följande:
* PEN/PET coextruderad polyesterfilm väntas dra fördel av behovet av ständigt tunnare filmer och förpackningsoptimering på nischlaminat med mycket hög syrebarriär.
* PVOH spås en årlig tillväxt på 8-10% under de kommande fem åren, speciellt för produkter som kräver en vattenlöslig film.
* Lim till laminat kommer stadigt att utvecklas mot nya typer som optimerar produktionen av högbarriärlaminat i stället för användning av standardlim.
* Digitaltryck är en tryckmetod som kommer att växa starkt i framtiden, speciellt som ett alternativ till flexo för små upplagor inom läkemedelsindustrin.
* Nanokompositer är en teknik som ger barriärlacker med väsentligt högre syre- och vattenångebarriär än EVOH och PVdC-alternativ. Just nu är metoden dyr, men detta kan snabbt ändras och kommer då att bli en utmanare inom nischapplikationer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.087