23948sdkhjf

Smurfits bud på Munksjö stöter på patrull

Förpackningsjätten Jefferson Smurfit lade på tisdagen överraskande ett bud på papperstillverkaren Munksjö efter att ha varit huvudägare i snart sju år.
Det irländska förpackningsföretaget stötte dock på patrull direkt. Analytiker och övriga aktieägare i Munksjö tycker att budet är för snålt, skriver Dagens Industri.
- Spontant tycker vi inte att det här budet reflekterar de värden som finns i Munksjö. Det finns stora värden i bolaget, värden som funnits där under en lång tid. Dessutom är det inte kul att sälja bolag till utlandet kors och tvärs, säger Björn Lind, ansvarig för den svenska förvaltningen på SEB fonder, som äger 9 procent av aktierna.
Något som talar ännu mer mot budet är att Munksjö överraskade med ett oväntat starkt resultat 2001, vilket presenterades i går, tisdag.
SEB fonder ska nu lyssna på Jefferson Smurfits argument och uppdatera sin värdering av Munksjö efter gårdagens positiva rapport. SEB väntar med ett formellt ställningstagande till budet till efter det att Munksjös styrelse givit sin rekommendation.
Analytiker och övriga aktieägare var också mycket avvaktande till Jefferson Smurfits bud.
- Det känns inte attraktivt, säger Dag Mårtensson, som förvaltar Roburs Skogsfond.
Robur fonder är Munksjös fjärde största aktieägare. Ägartoppen i Munksjö är: Jefferson Smurfit, 33 procent, SEB fonder, 9,2 procent, Franklin-Templeton fonder, 6,6 procent, Robur fonder, 5 procent och Skandia, 3,5 procent.
Jefferson Smurfit försvarar budnivån, som motsvarar 2.235 Mkr för hela bolaget.
- Munksjö är ett fantastiskt bra bolag. Det här är en full och rättvis värdering av Munksjö. Om man jämför med marknadsvärdet på liknande bolag så är inte värderingen låg. Dessutom har Munksjö länge varit en illikvid aktie, säger Mark Kenny, vice VD i Jefferson Smurfit och ansvarig för investerarrelationer.
Den irländska förpackningsjätten bjuder 77 kronor per aktie. Det är 13 kronor över kursen före budet och 22 procent över genomsnittskursen för Munksjö under de föregående 30 dagarna.
Det är dock bara 11 procent över vad Munksjöaktien kostade för åtta månader sedan och klart lägre än kursen för fyra år sedan då Munksjöaktien kostade över 80 kronor.
Jefferson Smurfits förklaring till budet på Munksjö är att det är ett led i att försöka få upp värderingen på Jefferson Smurfit.
-Vi tycker att vår egen aktie är undervärderad och orsaken till det är vi är delägare i många bolag och värdet av de bolagen återspeglas inte i vår aktiekurs, säger Mark Kenny.
Ingen ägare i Munksjö, förutom Jefferson Smurfit, har hittills offentligt meddelat att budet accepteras. Budet är villkorat av att ägare motsvarande 90 procent av aktierna säger ja.
En som togs på sängen var Munksjös ordförande, Anders Carlberg, han hade inte fått veta något på förhand när Jefferson Smurfits bud kom i går morse.
- Jag har inte tagit ställning till budet. Vi ska bearbeta frågan i styrelsen. Innan det är klart tänker jag inte ta yttra mig offentligt om budet, säger Anders Carlberg till Dagens Industri.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064