23948sdkhjf

Apotekets förpackningstävling specialinriktad på reumaåret

Ända sedan 1991 har Apoteket genomfört så kallade temaår kring olika större sjukdomsgrupper. Under 2002 kommer Apoteket att fokusera på de reumatiska sjukdomarna. En viktig uppgift under temaåret blir att medverka till att förbättra läkemedelsanvändningen inom det området. I detta sammanhang har förpackningen en viktig betydelse.
Under förberedelserna till Reumaåret har Apoteket genomfört en så kallad PDS-studie, som i storleksordning listar de problem, som är relaterade till reumatiska sjukdomar. Studien visar bland annat att förpackningsproblematiken var större än förväntat. Det åttonde största problemet löd: "Det är irriterande att tillverkarna av läkemedel inte tänker på att utforma förpackningarna så att de är lätta att öppna och ta fram läkemedel ur".
Det är lätt att inse att människor med reumatiska sjukdomar kan ha svårt att hantera förpackningar. I hög grad gäller detta också läkemedelsförpackningar. Ändå var det överraskande att hanteringsproblem placerades så högt bland 115 andra problem relaterade till reumatiska sjukdomar.
Under temaåret kommer Apoteket att vända sig till läkemedelstillverkarna och föra en dialog om vilka förpackningsförändringar som skulle behöva genomföras. Tillverkarna kommer att inbjudas deltaga i en specialtävling inom ramen för 2002 års upplaga av Apotekets förpackningspris. Inbjudan till tävlingen kommer att gå ut under vårvintern.
Apotekets förpackningspris delades ut för första gången år 2000. Under det här året var antalet insända bidrag tyvärr så litet, att man beslöt avlysa tävlingen. Nästa år hoppas man däremot på bättre deltagande, eftersom man då knyter tävlingen till 2002 års speciella tema, de reumatiska sjukdomarna. Tävlingen är öppen för företag inom läkemedelsindustrin, förpackningstillverkare, formgivare och konstruktörer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068