23948sdkhjf

Stark delårsrapport från SCA

SCAs delårsrapport (1 januari till 30 september) visar på högre rörelseresultat inom samtliga affärsområden. Hygienprodukter förbättrades med 58%, förpackningar med 18% och skogsindustriprodukter med 11%.
Nettoomsättningen under perioden uppgick till 21.830 (17.844) miljoner kronor, en ökning med 22%. 17% kommer från företagsförvärv, medan lägre leveranser sänkt nettoomsättningen med 2%. Valutaförändringar påverkade nettoomsättningen positivt med 7%.
Rörelseresultatet uppgick till 2.509 (2.123) miljoner kronor, en förbättring med 18%. Ökningen beror framförallt på lägre råvarukostnader och företagsförvärv. Höjda energikostnader har dämpat resultatförbättringen, medan valutakursförändringen påverkade resultatet positivt med 8%.
Rörelseresultatet i tredje kvartalet var 6% lägre än i andra kvartalet. Nedgången beror dels på att andra kvartalet innehöll närmare fyra månaders resultat för verksamheten i Nordamerika, dels på att volymerna försvagats i Nordamerika, Storbritannien och Norden. Rörelsemarginalen är trots detta oförändrad. Valutakursförändringar påverkade resultatet positivt med 2%.
När det gäller wellpappförpackningar konstaterar SCA att marknaden vuxit med 1% jämfört med föregående år, men trots det har den kraftiga nedgången inom elektronik-, telekom- och fordonsindustrin inneburit en svagare efterfrågan på wellpapp över hela Europa och främst i Storbritannien och Norden. Verksamheten i Nordamerika har påverkats negativt av försvagningen inom elektroniksegmentet, vilken dock kompenseras av en fortsatt god utveckling inom andra segment, bland annat läkemedel.
Totalt för förpackningsområdet väntar sig SCA en fortsatt successiv försvagning av efterfrågan till följd av den all mer försvagade annonskonjunkturen. Priserna för wellpappråvara är för närvarande 3% lägre än genomsnittspriset under tredje kvartalet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062