23948sdkhjf

Återvinning av plastförpackningar: lönsamt - eller inte?

Återvinning av plastförpackningar är bara lönsamt inom rimliga gränser. Det hävdar en grupp oberoende forskare som kommit fram till att allt för långtgående satsningar på återvinning av plastförpackningar inte ger några vinster för samhället, varken ekonomiskt eller miljömässigt.
Utlåtandet kommer från en granskning av den stora studien "Eco Efficiency" och som gjordes 1999. Men i Sverige visar en studie på att det i Sverige är lönsamt med de återvinningsnivåer vi har idag.
Forskarna hävdar att det finns en brytningspunkt där återvinning och återanvändning av plastförpackningar inte längre är lönsamt. Ökad återvinning från 15 - 50 procent ger endast en ökning av hanteringskostnaderna – medan miljövinsterna i stort blir oförändrade.
Rapporten, som är framtagen av det holländska institutet TNO, vill gärna visa på exempel att det finns lösningar på hur återvinning i Europa kan göras effektivare ur både miljö- och kostnadsperspektiv. Bland annat vill man genom att minska mängden plastförpackningar som deponeras istället sträva mot en återvinning av rena plastmaterial i kombination med energiutvinning. Studien visar att den optimala mixen är 15 procents mekanisk återvinning och 85 procent energiåtervinning.
Neil Mayne, chef för teknik- och miljöcentret hos APME säger i en kommentar:
”Den europeiska plastindustrin är enig om vikten av ett optimalt återvinningssystem. Det primära måste vara att minska mängden plastavfall som går till deponi. Hela plastindustrin strävar efter att göra alla lösningar så miljöeffektiva som möjligt”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063