23948sdkhjf

Ny teknik ger snålare och starkare burkar

En nyligen introducerad metod gör det möjligt för tillverkare av dryckesburkar att få bättre mekaniska egenskaper, samtidigt som man sparar material. Traditionellt när man tillverkar en "necked-in" burk går det till så att de svetsas till sin slutliga, nominella diameter och sedan kläms in i bägge ändar.
Nu har SIG Cantec tänkt till och introducerat en metod, som innebär att burkarna formas med den inklämda halsdiametern, för att sedan expanderas till den nominella dimensionen via ett verktyg från insidan.
Ett förstoringsdon med en ytterdiameter lika med den inre diametern på burken, som skall förstoras, trycks in via en öppen ände av burken. Den tvingas in i ett steg för att ge den önskade storleken. Minimum 3-5 mm längd av den initiala, mindra diametern förstoras inte i den ena änden av burken.
Den koniska formen på toppen hos expanderingsverktyget ger formen på burkens hals. Inom vissa gränser finns det inga begränsningar på formningen, vilket ger optimala axiella belastningsegenskaper.
Burkarna kan "töjas"10% eller mer, beroende på vilken materialkvalitet och beläggning som används. Den invändiga beläggningen och beläggningen på sidosömmen måste vara självsmörjande och ordentligt härdad. Beroende på design kan det vara så, att man måste ta hänsyn till förstoringen när man tar fram originalet för trycket på burken.
Metoden ger materialbesparingar genom att man kan ha smalare diameter i en ände, och även genom att kroppens material töjs. Lastupptagningen förbättras och tekniken att forma burken är enklare och billigare än dagens formningsutrustning. Formningsanläggningar med mellan 8 och 12 stationer kommer att finnas på marknaden. De första maskinerna skall finnas på marknaden under 2002.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078