23948sdkhjf

Glasåtervinning i toppklass

Sverige tillhör världens toppnationer, när det gäller mängden insamlat glas. För att öka kvaliteten på det återvunna glaset ytterligare har Svensk GlasÅtervinning i Hammar investerat 17 miljoner SEK i nya sorteringsmaskiner. Anläggningen är därmed en av de modernaste i Europa.
Sorteringsanläggningen är till för att ta hand om de ”misstag”, som sker vid insamlingen av glas. Här görs en sista färgsortering (i grönt, brunt och ofärgat) och en bortrensning av föroreningar som keramik, sten och porslin.
Med årets investering har SGÅ helt nya sorteringsmaskiner på alla fyra processlinjerna, innebärande en tydlig kvalitetshöjning med mindre förlust av glasråvara, förbättrad utsortering av keramik, porslin och sten samt tystare maskiner.
Samtidigt har man passat på att bygga ut kapaciteten. SGÅ:s anläggning i Hammar klarar nu att sortera 45 ton i timmen, jämfört med 35 ton (cirka en långtradarlast) tidigare.
De nya maskinerna utnyttjar en speciell kamerateknik vid sorteringen. Tidigare maskiner var utrustade med laserteknik. Kameratekniken är effektivare på att upptäcka avvikelser i även väldigt smått material.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085