23948sdkhjf

PP-konsumtionen över 30 miljoner ton

År 2000 steg den globala PP-konsumtionen för första gången över 30 miljoner ton och det gör materialet till ett av världens mest använda. Enligt en undersökning genomförd av amerikanska Philip Townsend Associates fortsätter konsumtionen att öka kraftigt. År 2000 steg den med 1,8 miljoner ton.
Ca 20 % av den totala konsumtionen av PP används till textilapplikationer som fibrer, fleece och non-woven. Ytterligare 20 % vardera används av bil- och elektronikindustrin. Största delen, 40 %, används till förpackningsapplikationer.
PP är något av en ”kannibal” bland plasterna. Upp till 60 % av PP:s tillväxttakt de senaste 20 åren kommer från ersättning av andra plaster. I USA och Europa, två marknader som för några år sedan uppvisade häpnadsväckande ökningstakter, blev tillväxten 2000 endast två procent mot förväntade åtta. Tack vare tvåsiffriga tillväxttal i Asien, Latinamerika och Centraleuropa blev dock den globala tillväxten 6 %.
Europa och USA har de senaste åren fått uppleva en snabb koncentrationsprocess inom PP-tillverkning. ”Arvingarna” efter de tre företag som från början tillverkade PP kommersiellt, Montecatini, Hoechst och Hercules, finns nu alla i samma bolag, det marknadsledande Basell.
För närvarande har 7 europeiska företag 80 % av den europeiska marknaden och i USA delar sex företag på mer än 75 % av marknaden. I Asien och en del andra regioner är marknaden något mer fragmenterad, men också där sker nu en koncentration, inte minst i Japan och Korea.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063