23948sdkhjf

Problem med illegala pantflaskor

Ett importföretag i Malmö, som importerade närmare 200.000 tvåliters petflaskor med läsk utan giltigt tillstånd på drygt en månad, har anmälts till åklagarmyndigheten, skriver Sydsvenska Dagbladet.
De som importerar och säljer läsk eller mineralvatten i petflaska måste inneha Jordbruksverkets hanteringstillstånd, som kostar 10.000 kronor per år. Ingen vet hur många som struntar i tillståndet, men Jordbruksverkets kontroller tyder på att svartimporten ökar. Förra året gjorde man ett tiotal åtalsanmälningar och allt tyder på att det blir ungefär lika många i år.
- Svartimporten finns främst i Malmöområdet, men förekommer även i Göteborg och Stockholm, säger Sven-Ingemar Svensson, handläggare vid Jordbruksverket.
De olagliga läskflaskorna tvingar insamlingsföretaget Returpack-PET att betala ut panter, som man inte fått in vid försäljning. Företagets ekonomichef Anders Ahlsén uppskattar de årliga förlusterna till 20-25 miljoner kronor.
Ett annat problem är att pantsystemet undergrävs, eftersom kunderna inte kan panta de importerade flaskorna i svenska automater.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093