23948sdkhjf

Ny standard för viktmärkning av gods och paket

Under en längre tid har det ställts krav på företag som hanterar stora mängder gods att de skall förändra och förbättra hanteringen av paket för minska riskerna för belastningsskador.
Den så kallade "Utvecklingsgruppen för lastning och lossning" har efter samråd med bland andra Arbetsmiljöverket arbetat fram gemensamma branschregler för viktmärkning av paket. Detta har gjorts utifrån myndighetskrav, vetenskapliga rapporter, erfarenheter och kännedom av pakethanteringen. Standarden grundar sig på Arbetsmiljöverkets föreskrifter och EU:s lagstiftning.
För att de som arbetar med gods skall kunna hantera dessa på ett säkert sätt under hela transportkedjan måste paketets vikt (viktklass) kunna avläsas lika lätt som exempelvis mottagaradressen. Risken för skador ökar om hanterar gods av okända vikt. I miljöer där flera olika typer av kolli förekommer, är en tydlig viktmärkning av paketen av stor betydelse.
Detta innebär att godset skall märkas med viktsymboler som lätt kan avläsas innan det avsänds och att viktsymbolerna skall införlivas med de etiketter och datasystem som finns för paketmärkning.Symbolerna kan laddas ner från www.tya.se eller www.ecomlogistics.se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063