23948sdkhjf

Nu kommer returlådorna på bred front

Nu kommer returlådorna för distribution av färskvaror på bred front. Detta via ett samarbete mellan ICA, KF, Axfood och Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF). Svenskodlade grönsaker har redan börjat levereras i returlådorna och snart kommer även kött och chark att levereras med det nya systemet.
Retursystemet är redan i full gång i den svenska dagligvarubranschen. Såväl producenter - odlare och andra tillverkare - som grossister och lokala handlare ingår i returkedjan.
Morötter i påse, potatis, lök, sopprötter och inte minst den svenskodlade gurkan distribueras nu i returlådorna.Till äppelskörden kommer alla styckpackade äpplen att gå i Svenska Retursystems lådor och till jul ska julskinkorna levereras till handlarna med det nya systemet.
- Livsmedelsverket har just givit klartecken, så inom kort kommer returlådorna att ersätta engångsemballagen även inom kött- och charkindustrin, säger Tryggwe Göransson, marknadschef på Svenska Retursystem.
- Vi har beställt ett par miljoner returlådor till ett värde av 63 MSEK från det engelska tillverkaren Paxton och de ska levereras under de närmaste åren. Det är ett angeläget projekt, speciellt eftersom så många skilda parter har tagit initiativet till det nya systemet och vill vara med och driva det, fortsätter Tryggwe Göransson.
Fördelarna med de nya returlådorna är enligt Svenska Retursystem många jämfört med engångsemballagen. Lådorna är tillverkade av plast och skyddar produkterna bättre eftersom de inte längre påverkas av fukt, kyla eller värme. Dessutom slipper handlarna all hantering av engångsemballage. En medelstor butik får idag ta emot inte mindre än 40 ton emballage per år, som måste tas omhand, komprimeras och transporteras bort. Det problemet försvinner med det nya systemet, som också innebär en mycket smidigare hantering och mer välplanerade lager eftersom lådorna går att stapla i varandra.
Svenska Retursystem är inte vinstdrivande – på samma sätt som läskedrycksbackar betalar användaren pant på lådorna, pengar som återfås, när lådan lämnas tillbaka. Lådorna skickas till tvättanläggning, innan de används igen. De kommer att användas över 20 gånger per år i över 10 års tid.
Den som är intresserad av returlådesystemet kan få veta mer i samband med Förpackningsdagarna 2001, som i år arrangeras i Malmö. Ett av studiebesöken görs då hos Svenska Retursystems tvättanläggning i Helsingborg. Förpackningsdagarna arrangeras i samarbete mellan Packmarknaden Nordica och Packforsk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094