23948sdkhjf

STFI och Packforsk går samman

STFI och Packforsk går samman och bildar ett internationellt centrum för forskning och utveckling inom massa, papper, förpackningsmaterial och förpackningar.
De bägge forskningsinstituten STFI och Packforsk planerar att gå samman. Institutens styrelser beslöt vid respektive styrelsesammanträde den 11 juni att principiellt godkänna sammanslagningen. Definitivt beslut fattas senast i oktober 2001. Intentionen är att den nya organisationen ska vara i funktion 1 januari 2002.
Styrelserna konstaterar att STFI och Packforsk har kompletterande kompetenser och erfarenheter där tydliga synergieffekter kan uppnås. Sammanslagningen ger möjlighet att öka kundorienteringen och därmed ökakundnyttan i den nya organisationens utbud.
- Målsättningen med ett samgående är att skapa ett globalt styrkecentrum för forskning och utveckling inom massa, papper, förpackningsmaterial och förpackningar. Den nya forskningsorganisationen kommer att behärska hela förädlingskedjan från råmaterial genom alla led fram till konsument, säger Claes-Göran Beckeman, styrelseordförande i STFI.
- Ett samgående skapar goda förutsättningar för en stabil vetenskaplig plattform baserad på ett brett materialkunnande och kommer framförallt de nuvarande institutens kunder och intressentföretag till godo, sägerTorbjörn Pettersson, styrelseordförande i Intressentföreningen Packforsk. Genom den bredare kompetens vi uppnår kan vi formulera och driva större projekt, både internationellt och nationellt. Packforsks objektiva hållning gentemot olika material kommer att bibehållas i den nya organisationen.
Samgåendet motiveras av nya kunskapsbehov präglade av krav på helhetssyn och ett mångdisciplinärt arbetssätt, bland annat kombinationer av olika material. Globaliseringen inom industrin är en annan drivkraft.
Före september månads utgång ska en gemensamt utsedd arbetsgrupp ta fram ett detaljerat beslutsunderlag som omfattar förslag om ägarförhållanden, verksamhets- och organisationsstruktur, ekonomiska förutsättningar ochtidplan för genomförandet.
STFI, Skogsindustrins Tekniska Forskningsinstitut AB är lokaliserat invid KTH och har 230 anställda. Ägare är sex massa- och papperskoncerner, en Intressentförening i vilken för närvarande åtta företag ingår samt IRECO(Institute for Research and Competence Holding AB) som svarar för statens ägande i institut.
Packforsk - Institutet för Förpackning och Distribution är lokaliserat i Kista och har 50 anställda. Finansiärer är 250 medlemsföretag samt IRECO.
Bägge instituten arbetar med forskning, uppdragsverksamhet, teknisk service samt informations- och utbildningsverksamhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078