23948sdkhjf

AssiDomän säljer Corrugated & Containerboard till Kappa Holdings

AssiDomän AB har undertecknat ett avtal med Kappa Alpha Holdings ("Kappa Holdings") om försäljning av AssiDomän Corrugated & Containerboard. Kappa Holdings har bildats av Cinven Ltd och CVC Capital Partners för att förvärva AssiDomän Corrugated & Containerboard och integrera denna verksamhet med Kappa Packaging.
Försäljningspriset för AssiDomän Corrugated & Containerboard uppgår till MSEK 10.410 på skuldfri basis. Därav utgör skatteskulder MSEK 350, och räntebärande nettoskulder MSEK 4.680. År 2000 hade affärsenheterna Corrugated och Containerboard en nettomsättning på MSEK 12.474 och ett rörelseresultat (EBIT) på MSEK 1.061.
Verksamheten övertas formellt per den 1 januari 2001. Affären förutsätter godkännande av EUs konkurrensmyndigheter. Processen med att få godkännande har redan inletts och bedöms kunna slutföras med erläggande av köpeskilling under första halvåret i år. Ränta på köpeskillingen för aktierna utgår från 1 januari 2001.
För AssiDomän beräknas transaktionen ge en reavinst om MSEK 1.570. Därtill kommer positiva skatteeffekter om ca MSEK 300. Sammantaget beräknas transaktionen ge en positiv resultateffekt år 2001 på ca MSEK 1.870, motsvarande 19,70 kr per aktie (95,2 miljoner aktier efter pågående inlösen).
- Försäljningen är i linje med den strategi som lades fast för ett drygt år sedan, att skapa långsiktigt konkurrenskraftiga strukturer för verksamheten samtidigt som vi synliggör och skapar värde för aktieägarna, säger Gunnar Palme, VD för AssiDomän. Tillsammans kommer AssiDomäns och Kappas verksamheter att bli en betydligt starkare aktör på den europeiska marknaden för wellpapp och wellpappråvaror.
- Motiven för dagens affär är helt enkelt att Kappa Packaging och AssiDomän Corrugated & Containerboard kompletterar varandra väl och att det geografiska överlappet är minimalt. Verksamheterna får en stark och balanserad mix av nyfiber- och returfiberprodukter”, säger Frits Beurskens, VD för Kappa Packaging.
Genom försäljningen av Corrugated & Containerboard blir AssiDomän ett bolag fokuserat på skogsägande. Bolagets framtida kapitalstruktur kommer att anpassas till denna omfokusering av verksamheten. Ytterligare information vad gäller framtida kapitalstruktur liksom utfomningen av överföring av kapital till aktieägarna, kommer att lämnas efter slutförande av affären.
AssiDomän är den största noterade skogsägaren i Europa med en unik tillgång i 2,4 miljoner ha produktiv skogsmark i Sverige. Försäljningen av Corrugated & Containerboard är ett avgörande steg i omvandlingen till ett renodlat skogsägande bolag. Den industriella verksamheten består efter affären av kartongbruket i Frövi, sågverksrörelsen samt 50 procents andel i Billerud AB. Avsikten är att notera Billerud AB på Stockholmsbörsen snarast möjligt, dock senast 2002 och i anslutning till noteringen dela ut aktieinnehavet till aktieägarna i AssiDomän AB. Arbetet med att söka starkare strukturer för den kvarvarande industriella verksamheten kommer att fortsätta.
Kappa Packaging är ett av Europas största företag inom produktion, utveckling och försäljning av papper av returfiber, kartong, wellpapp- och kartongförpackningar, finpapper och specialpapper.
Kappa Packaging har cirka 8.200 anställda och omsätter 1,7 miljarder euro. Bolaget har marknadsledande positioner och är med sina 54 rörelsedrivande bolag verksamt i fler än tolv länder, däribland Beneluxländerna, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Norge, Polen och Tjeckien. Kappa Packaging är framför allt inriktat på företagssegmentet av förpackningsmarknaden.
Cinven är ett ledande riskkapitalbolag inom större europeiska företagsuppköp och har sedan 1995 genomfört transaktioner till ett värde om mer än 10 miljarder pund. Bolagets strategi går ut på att vara den huvudsakliga investeraren i större europeiska ledningsuppköp, vanligtvis med en transaktionsstorlek om minst 100 miljoner pund. Målet är att investera i lönsamma verksamheter med etablerade marknadsledande positioner och med goda förutsättningar för tillväxt genom ytterligare investeringar och fokuserat ledarskap.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062