23948sdkhjf

Standarden som kom av sig

Världen ser annorlunda ut från tysk horisont. Därför blev det ingen europeisk standard för hur olika kartongkvaliteter skall benämnas.
- Systemet som de tyskspråkiga länderna förespråkar är inte logiskt, säger Jouni Valtanen vid det finska forskningsinstitutet KCL och sammankallande i kommittén för den tilltänkta standarden CEN/TCI 72.
Packnet har tidigare skrivit om det här och utgick då från ProCartons tidning Trendletter som i sin tur utgått från en tysk branschtidning. Där stod att enighet inte kunde nås och att Tyskland tog sitt ansvar genom att upphöja kommitténs förslag till DIN-standard. Så enkelt var det inte. Kommitténs majoritet hade ett annat förslag.
- Standarder är verktyg för att undvika begreppsförvirring och måste vara logiska, säger Jouni Valtanen.
Men det handlar även om språklig stolthet. Tyskarna förordade förkortningar, som syftar till det egna språket, vilket blir ologiskt för engelsktalande. Åsikten delas av Frankrike och de nordiska representanterna.
Kommitténs majoritet föreslog att kartong skulle beskrivas med tre eller fyra bokstäver. Exempel är UCB, vilket betyder obestruken kartong av mekanisk massa med brunt ytskikt. Så här ser kodnyckeln ut:
Första positionen: Bestruken (C) eller obestruken (U). Andra positionen: Kemisk massa (C), mekanisk massa (M), returfiber (R). Tredje positionen beskriver ytskiktets färg: Vit (W), blekgul (P), brun (B) och grå (G). Om ytskikten har olika färg lägger man till en fjärde position. Övrig info, t ex ytvikt, skrivs ut i klartext.
Vid beslutet röstade de tyskspråkiga länderna emot förslaget, vilket var väntat. Storbritannien deltog inte i omröstningen och därför föll det.
- Kommittén skall ha ett sista möte för att se om vi kan driva frågan vidare, säger Jouni Valtanen, och påpekar att det är fritt fram för kartongtillverkarna att använda majoritetens förslag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078