23948sdkhjf

Pantsystem för dryckesförpackningar allt närmare i Tyskland

Om allt blir som miljöminister Trittin och näringslivsminister Müller vill, införs ett pantsystem för burkar och plastflaskor i Tyskland som liknar det svenska.
Den 31 januari 2001 presenterade miljöminister Jürgen Trittin och näringslivsminister Werner Müller ett förslag till en ny tysk förpackningsförordning. Den nuvarande regeln angående en minimumkvot på 72 % för returflaskor slopas enligt förslaget. På den punkten tillmötesgås kraven från den tyska detaljhandeln, som dock driver en process i EU pga den ’hotande’ burkpanten.
Följande är planerat: från och med den 1 januari 2002 införs pant för burkar samt engångs- och plastflaskor för öl, bordsvatten, fruktsaft och läskdrycker med Euro 0,25 (ca SEK 2:20). Panten för dryckesförpackningar större än 1,5 l blir Euro 0,50 (ca SEK 4:40). Varken glasflaskor för vin och starksprit eller dryckeskartonger av typen ”Tetrapak” kommer att pantbeläggs. De ska även fortsättningsvis samlas in av återvinningsorganisationen ”Der Grüne Punkt” via deras glascontainrar respektive återvinningskärl.
Uppskattningsvis innebär förslaget att ytterligare 14 miljarder dryckesförpackningar i Tyskland kommer att förses med pant och att 83.000 insamlingsautomater måste ställas upp i livsmedelsbutiker etc. Ministrarna Trittin och Müller uppskattar att detta kräver investeringar på DEM 2,08 miljarder (ca SEK 9,15 miljarder). Dessutom tillkommer en årlig kostnad på DEM 265 miljoner (ca SEK 1,16 miljarder).
Det tyska detaljhandelsförbundet fruktar en kommande pantmaffia!
- Vi fruktar att bedragare kan komma att frakta stora mängder burkar till oss. Det totala pantbeloppet enligt kalkylerna uppgår till ca DEM 7 miljarder (ca SEK 30,8 miljarder). Så stora belopp drar automatiskt till sig organiserad kriminalitet och maffia, säger Holger Wenzel, VD för detaljhandelsförbundet.
I Sverige (burkpant sedan 1985) omvandlas en stor mängd burkar från de baltiska länderna till reda pengar. Men panten på SEK 0:50 är mycket lägre än motsvarande SEK 2:20 i Tyskland. Därför ska burkarna i Tyskland förses med en slags säkerhetsetikett. För närvarande granskar tryckerier och förbund vilken etikett, som bäst lämpar sig för att nå det uppsatta målet: den förfalskningssäkra burken.
Regeringspartierna är för den nya förpackningsförordningen enligt Trittins förslag. De konservativa är emot, i synnerhet med tanke på de höga kostnader, som åsamkas livsmedelshandlarna. Även det tyska förbundsrådet ska godkänna förpackningsförordningen. Delstaternas miljöministrar är för ett pantsystem, näringslivsministrarna emot.
Framtiden får utvisa hur stor politisk uppbackning en ny förpackningsförordning får.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063