23948sdkhjf

Förpackningar ökade med 16% hos SCA

Nettoomsättningen för SCA under år 2000 uppgick till 24.636 (19.858) miljoner kronor, en ökning med 24%. Ökningen kan hänföras till företagsförvärv med 16% och försäljningspriser med 11% medan valutaförändringar minskade omsättningen med 3%.
Rörelseresultatet uppgick till 2.977 (2.216) miljoner kronor, en förbättring med 34%. Ökningen berodde på höjda försäljningspriser och på företagsförvärv. Under året har råvaru- och energikostnaderna ökat betydligt vilket hållit tillbaka resultatförbättringen. Affärsområdets externa nettoförsäljning av linerprodukter uppgick under året till cirka 200.000 ton.
SCA konstaterar att marknadstillväxten i Europa för wellpappförpackningar under år 2000 uppgick till 3,4%. De stora marknaderna Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien växte med mellan 5 och 6% medan efterfrågan i Storbritannien sjönk med närmare 3%. Prishöjningar för wellpapp har genomförts successivt under året och under fjärde kvartalet stabiliserades priserna.
Vad gäller wellpappråvaran konstaterar SCA att man hade ett år med god volymtillväxt och stigande priser men att marknaden stabiliserades under det fjärde kvartalet. Råvarukostnaderna, framförallt för returfiber, har ökat betydligt. Det samma gäller energipriserna som fortsatt att öka under slutet av året.
För att balansera lagersituationen har produktionsbegränsningar genomförts under andra halvåret.
Utsikterna för det här året för förpackningar talar om en prisbild, som för närvarande är stabil, samtidigt som råvarukostnadsökningarna har planat ut. Däremot väntas kostnaderna för energi och transporter fortsätta att öka under första kvartalet. Massapriserna är för närvarande stabila, men kan komma att korrigeras nedåt under det första halvåret. Samtidigt märks en ökad konkurrens, bland annat inför risken för en allmän konjunkturavmattning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063