23948sdkhjf

2000 ett bra år för AssiDomän

AssiDomän går i allt snabbare takt mot att bli ett skogsbolag. För närvarande är en delning av bolaget på gång där skogsverksamheten skall fungera som ett eget bolag. AssiDomän är världens näst största skogsägare. Ett steg i denna renodling är insatserna för att sälja av wellpappverksamheten, något som förväntas bli en realitet inom några månader. Holländska Kappa eller sydafrikanska Mondi tillsammans med SCA nämns som de mest troliga spekulanterna. Inom några månader väntas affären vara klar.
- Vi har noga övervägt vad som är bäst för oss, sade koncernchef Gunnar Palme i samband med att bokslutet för år 2000 presenterades för pressen. Vi ser att vår wellpappverksamhet är för liten för att vara konkurrenskraftig i framtiden. Alternativet hade naturligtvis varit att köpa på oss mer kapacitet, men de möjliga förvärv som finns är helt enkelt för dyra. Vår lönsamhet är för dålig för sådana satsningar, det skulle förstöra bolagets värde. Små, stegvisa förvärv är inte heller intressant, det tar för mycket kraft och tid.
Gunnar Palme kunde annars peka på en wellmarknad i Europa, som präglas av ganska god efterfrågan, undantaget sorgebarnet England, den brittiska marknaden har varit down under en längre period nu. Som mycket bra länder pekade han på Italien och Danmark.
- Wellpapp är en stor del av vår verksamhet och att sälja av den är en komplex transaktion. Vi tänker inte förhasta oss. Dock är det väl troligt att något är klart till bolagsstämman då ett förslag till delning av verksamheten också skall vara klar, sade Gunnar Palme vidare.
På kartongsidan ser det också ljust ut och frågan är om Gunnar Palme inte är ganska nöjd med att man inte lyckades sälja Frövi.
- Marknaden förbättrades förra året och för Frövi Light gick det allt bättre. Vi tror dock att volymutvecklingen kommer att plana ut nu under det här året och att priserna kommer att stabiliseras. Läget för den vätskekartong vi producerar i Frövi är stabilt, både efterfråge- och prismässigt. Frövis resultatutveckling är mycket positiv och jag vill påstå att bruket absolut är på gång, sade han.
Frövi har en kapacitet på totalt 350.000 årston och förra året låg man över 300.000 ton i utnyttjande. Nu jobbar man med att hitta nya kunder både vad gäller vätskekartong och kartong och räknar med att växa med 20%.
Totalt sett för AssiDomän konstaterades att resultatet efter finansnetto för helåret 2000 förbättrades med 2.251 miljoner kronor, dvs 268%.
För wellpapp konstaterar man att marknadsvolymerna i Västeuropa ökade med i genomsnitt 3,5%, med den starkaste tillväxten under första halvåret. Marknadsutvecklingen ledde till ett starkt marknadsläge även för wellpappråvara.Rörelseresultatet uppgick till 1.061 miljoner kronor, en förbättring från 1999 med 612 miljoner kronor, eller 136%.
Inom divisionen Kraft Products, dvs kraftpapper, var efterfrågan stark hela året. Även för säckpapper var marknaden stark även om en minskad orderingång kunde märkas i slutet av året. Rörelseresultatet uppgick till 790 miljoner kronor, en förbättring med 712 miljoner kronor. Massa svarade för 427 miljoner kronor.
För Cartonboard inleddes året med en period med allmän överkapacitet och pressad prisnivå. Det ledde till att tillverkningskapaciteten utnyttjades för mindre lönsamma volymprodukter, t ex liner. Från andra kvartalet förbättrades marknadsläget långsamt med åtföljande prishöjningar.
Rörelseresultatet för Cartonboard uppgick till 100 miljoner kronor, en förbättring från 1999 med 89 miljoner kronor. Förbättringen hänförs främst till ökade volymer och effektivare produktion samt lägre fasta kostnader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063