23948sdkhjf

Nu blir det pant i Tyskland

För andra året i rad förmådde inte den tyska handeln leva upp till kraven enligt förpackningsförordningen. Andelen insamlade förpackningar låg 1999 under återvinningskravet på 72% för det totala antalet dryckesförpackningar. Detta innebär att burkar och PET- och glasflaskor får klä skott som ekologiskt ofördelaktiga förpackningar och de kommer därför att beläggas med pant från och med 2002. Till att börja med skall pantsystemet endast införas på öl och bordsvatten.
Handeln och industrin argumenterar dock emot detta. De anser inte att åtgärden lämpar sig som en lösning på miljöproblemen, men påtalar att den däremot kräver investeringar på ca 17,6 miljarder SEK. Med införsel av pantsystemet förväntar sig kritikerna att insamlingskvoterna ska sjunka ytterligare.
Det återstår att se vad EU anser angående utvecklingen inom den tyska förpackningsförordningen. Detta med tanke på den process i ärendet som ligger hos EU-kommissionen och att man har uppmanat Tyskland att lämna ett ställningstagande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063