23948sdkhjf

En kritisk granskning av förpackningsinsamlingen

För ett par år sedan väckte Ingrid Flory uppmärksamhet med sin rapport ”Sila mygg och svälja kameler”, där hon kritiskt såg på nytta av att samla in använda förpackningar och låta dem gå i ett kretslopp. Nu är hon tillbaka i god form med ytterligare en rapport, ”Producentansvar i teori och praktik – en kritisk granskning av förpackningsinsamlingen”. Rapporten omfattar 73 sidor och marknadsföres av Timbro.
På senare tid har det kommit kritiska rapporter som ifrågasätter om man har satsat på rätt problem. Vilken effekt har sopsorteringen egentligen haft på miljö och avfallsmängder? Och vad blir slutnotan när man lägger samman alla kostnader? Systemet med producentansvar har medfört stora investeringar med begränsad avkastning säger ekonomer.
”Vad skall politiker och näringsliv göra med ett nästan fullt utbyggt system som inte fungerar som det var tänkt, till stora kostnader och under ändrade förutsättningar”, frågar Ingrid Flory.
Kritiken talar om misshushållning i stället för resurshushållning. Det har också uppkommit oväntade problem i den praktiska hanteringen, t ex en besvärande nedskräpning vid återvinningsstationer och konflikter med kommuner om pengar och ändrade ansvarsförhållande.
I en av de kommande utgåvorna av Packmarknaden Nordica kommer vi att titta närmare på den här rapporten och även prata med Ingrid Flory. Kan du inte vänta på det, är priset på pejlingen 118 kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062