23948sdkhjf

Gå på förpackningsmuseum i Moskva

Har du vägarna förbi Moskva, eller rättare sagt, skall du till Moskva och har intresse av förpackningar, kan kanske ett besök på Förpackningsmuseumet vara en del av dagsprogrammet!
Museet öppnade i december 1999 och finns i samma hus som Polytechnical Museum (Centre, Novaya ploschad, *, entré nummer 12). Museet är en del av Culture and Education Centre of Packaging Design, som startats i samarbete mellan tidningen ”Tara i upakovka” och Polytechnical Museum tillsammans med Sojuzpak och handelskammaren.
Grundarna av museumet uttrycker sorg över att förpackningar över en så lång tid mer eller mindre varit bannlysta i det som tidigare hette Sovjetunionen. Efter oktoberrevolutionen i slutet av 20-talet mer eller mindre förbjöds förpackningar på grund av att de bar information om tillverkarna av produkterna. Senare, när man byggde det ”utvecklade socialistiska samhället” var också förpackningar en liten del i ekonomin. Det har lett till att Ryssland är en av de länder, som legat längst bak i förpackningsutvecklingen. Dessutom fanns det inte längre någon inhemsk förpackningsdesign.
Det gör att mycket av det som visas på museumet är förpackningar från 1800-talet och början av 1900-talet, unika exempel på äldre rysk förpackningsstil och många gånger små konstverk. Nu finns det dock även nyare förpackningar i landet och det finns hela tiden möjlighet att se exempel på dessa också.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078