23948sdkhjf

SCA satsar 10 miljarder i USA

SCA gör en rejäl inbrytning på den nordamerikanska marknaden genom förvärv inom hygienprodukter och förpackningar. Förvärven görs inom tillväxtområdena tissue för storförbrukare samt inom s k ”protective packaging”, dvs skyddande förpackningar, främst för den högteknologiska industrin.
Den största summan, 850 miljoner dollar, läggs på köpet av Georgia-Pacific Corporations (GP) tillgångar inom Away From Home tissue (AFH) i USA. Det här är ett prioriterat produktsortiment för SCA, och det aktuella företaget betjänar storförbrukare av olika kategorier (restauranger, kontor, industrier, skolor, sjukhus mm). Verksamhetens försäljning uppgår till cirka 640 miljoner USD och sysselsätter 2 200 personer. SCA beskriver i dag dels en begränsad specialverksamhet inom AFH, dels en snabbt expanderande verksamhet inom inkontinensprodukter på den nordamerikanska marknaden. Dessa verksamheter omsätter tillsammans cirka 200 miljoner dollar.
Förvärvet innebär att SCA uppnår en nationell marknadstäckning i USA på 17% inom AFH-segmentet.
Förpackningsaffären innebär att SCA har träffat avtal med förpackningsföretaget Tuscacora Inc och vissa aktieägare om att förvärva företaget för 230 miljoner dollar. Företaget är enligt uppgift USA:s ledande leverantör av förpackningslösningar för skydd av elektronik- och industriprodukter och sedan 1988 noterat på Nasdaq-börsen. Försäljningen för kalenderåret 2000 uppgick till cirka 285 miljoner dollar och antalet anställda är även här 2 200 personer. Styrelsen i Tuscarora har rekommenderat aktieägarna att acceptera SCA:s bud.
Till chef för den samlade Nordamerikaverksamheten har SCA utsett Colin Williams, för närvarande chef för SCA:s förpackningsverksamhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063