23948sdkhjf

Idrotten får 9 miljoner för att städa landets återvinningsstationer

Ca 300 idrottsföreningar runt om i landet kommer att få ansvar för ett antal återvinningsstationer i sin kommun.
Föreningarna ska dels städa stationer när det finns behov och dels utöva tillsyn av stationerna och slå larm när de behöver tömmas. För arbetet utgår ersättning till föreningens verksamhet. Totalt kommer föreningarna att erhålla minst 9 miljoner kronor.
Sedan 1994 finns det en producentansvarlag, som innebär att stora delar av landets förpackningar ska samlas in och återvinnas. För att följa lagen har näringslivet gemensamt bildat Förpackningsinsamlingen, som placerat ut drygt 7 000 återvinningsstationer runt om i landets kommuner. Insamlingen av förpackningar har generellt sett fungerat bra, men på många platser har det uppstått nedskräpningsproblem.
Pool 2 Tusen är en ekonomisk förening som ägs av 44 av Svenska Riksidrottsförbundets 67 specialidrottsförbund. Inom dessa 44 förbund verkar över 14 000 föreningar med totalt hela 2,2 miljoner medlemmar.
Verksamheten kommer att inledas med ett pilotprojekt i Stockholm, Malmö och Norrköping i november 2000. Om detta faller väl ut kommer projektet i början av år 2001 successivt att utökas till ett flertal kommuner. Planeringen omfattar totalt ca 1 500 stationer. Den ordinarie tömningen och städningen som sköts av Förpackningsinsamlingens entreprenörer kommer att fortsätta på samma sätt som tidigare.
- Genom samarbetet med idrottsrörelsen hoppas vi få till stånd en avsevärd minskning både på nedskräpningen och den systematiska dumpningen av sopor på våra återvinningsstationer, säger Rolf Lundqvist, vd på Förpackningsinsamlingen. Genom att idrottsfolket har en lokal kännedom och är bekanta med allmänheten tror vi att den ökade sociala kontrollen bidrar till en minskad nedskräpning.
- Tack vare det lokala nätverket skapas en ansvarskänsla för den egna återvinningsstationen, säger Lars Reuterberg, operativ ansvarig, Pool 2 Tusen. Den stora potentialen i projektet är enkelheten och att alla har något att vinna på det.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094