23948sdkhjf

Valio ger sig in på vattenmarknaden med aluminiumfri takåsförpackning

Vattenmarknaden har ökat stadigt under 1990-talet. Detta har öppnat vägen för nya märken där lukt- och smakegenskaperna hos förpackningsmaterialet har fått ökad uppmärksamhet. Som följd av detta har nu den nordiska mejerijätten Valio övergått till aluminiumfria takåskapslar med barriärskikt av Ensobarr till sina enlitersförpackningar för dricksvatten.

- Vårt mål var att hitta en aluminiumfri vattenförpackning med bästa möjliga organoleptiska egenskaper. Vatten är oerhört känsligt för smak och lukt. Dessutom ställs mycket höga hygienkrav på förpackningar av denna typ, förklarar Valios produktchef Pirjo Huhtala.

Efter en lång testperiod beslutade Valio att använda aluminiumfria takåskapslar med barriärskikt av typen Ensobarr, utvecklad av StoraEnso Paperboards. Det nya barriärskiktet ska ge förpackningsmaterialet bättre skyddande egenskaper än ett konventionellt bestrykningsskikt på plastbas. Enligt företaget är barriärskiktets effektivitet jämförbart med den hos aluminiumfolie.

- Utöver vår verksamhet inom den traditionella mejerinäringen vill vi nu dra fram vår närvaro på vattenmarknaden. Vatten kan på ett enkelt sätt förpackas med vår befintliga utrustning och vi kan leverera vatten förpackat i konventionella dryckeskartonger via vår kylkedja. Det borgar för ett högt imagevärde för våra vattenprodukter, säger Pirjo Huhtala. Dessutom är det enklare att återvinna förpackningsmaterial med barriärskikt än sådana som är tillverkade av aluminiumlaminat, vilket är i linje med vår miljöpolicy.

Valios färskvatten heter Fons och själva takåskapseln tillverkas av StoraEnsos kartongkvalitet Enso Natura, som beläggs med Ensobarr. Själva barriärskiktet består av tre bestrykningsskikt och enligt StoraEnso kan egenskaperna för barriärskiktet optimeras för att exakt uppfylla kraven för den aktuella tillämpningen. Skiktets tjocklek och basmaterialets kvalitet kan också anpassas. Barriärskiktet kan vara så tunt som 15 mikron utan att man behöver kompromissa med det färdiga förpackningsmaterialets egenskaper. Valio använder också Ensobestrykning för juicer, hälsokostdrycker och yoghurt i takåskapslar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063