23948sdkhjf

Hållbara förpackningar viktigt för konsumenten – men majoriteten har inte koll om förpackningen är hållbar

Nio av tio konsumenter har inte koll på om förpackningar som de får hem är hållbara eller inte.

I snitt beställer Sveriges invånare två e-handelpaket per person i månaden. Majoriteten av dessa tycker det är viktigt att de produkter som de beställer online ska vara i en förpackning som består av hållbara material. Men nio av tio har inte koll på om förpackningen är hållbar eller inte, det visar en ny Kantar Sifo-undersökning som har genomförts på uppdrag av förpackningsbolaget Woola.

– Vi vet att närmare hälften av alla e-handelsförpackningar är gjorda av icke hållbara material som till exempel plast. Därför behöver det här uppmärksammas mer. Genom att öka medvetenheten bland konsumenter ökar pressen på förpackningsbolagen och retailbranschen. Att minska andelen fossilbaserade förpackningar är möjligt om fler använder sin konsumentmakt, kommenterar Anna-Liisa Palatu, vd och medgrundare av Woola, rapporten.

Samtidigt visar undersökningen att förpackningens hållbarhet inte påverkar tre av fyra konsumenters val av inköp, leverantör eller butik. Men majoriteten skulle kunna tänka sig att betala mer för en hållbar förpackning.

– Plasten är mest problematisk och medför framför allt två problem; engångsbruk och beroende av fossila bränslen. Distributionskedjan för plastförpackningar är utformad för att vara linjär. Det dyrbara material som vi tar upp från jorden blir till skräp efter att endast använts en gång. Men alternativ till både plast och andra material finns, det är bara få som vet om det. Till exempel är överbliven ull från bondgårdar som annars skulle slängas, ett mycket slitstarkt material som kan återanvändas flera gånger i stället för plast. Idag förstörs över hälften av all ull från svenska bondgårdar. Ett fantastiskt material som kan användas till så mycket annat, till exempel förpackningar, säger Anna-Liisa Palatu.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064