23948sdkhjf

Plastpåsar blir byggmaterial

En egyptiskt startup tacklar landets problem med plastföroreningar genom att använda plasten till byggmaterial.

Egypten är ett av de länderna i Afrika och Mellanöstern som orsakar mest platsföroreningar. Därför startade en grupp unga entreprenörer i landet företaget TileGreen som ska ta hand om avfallet för att skapa produkter. I en fabrik utanför Kairo smälts all typ av plast ner till en röra som sedan gjuts till gatstenar.

– Vi har utvecklat en teknik för att omvandla plast till alternativa material som kan användas inom bygg istället för betong, säger en av grundarna, Khaled Raafat till Forbes.

Enligt tidningen genererar Egypten mer är tre miljoner ton plast varje år som ofta hamnar i naturen, floder eller havet.

– Problemet med plastavfall är att vi bara kan återvinna ungefär 16 procent. Resterande 84 procent dumpas antingen i naturen eller eldas upp.

Han berättar att varje platta är gjord på ungefär 125 plastpåsar som annars skulle ligga kvar ute i naturen. Men man använder inte bara påsar, utan alla typer av plastprodukter. Dessutom återvinner man även i viss mån aluminium som är svår att separera från andra produkter och därför sällan återvinns på ett hållbart sätt. Och det är ingen tvekan om att han har en stark tro på produkten.

– De är dubbelt så starka som gatstenar i betong, säger han.

När TileGreen startades för tre år sedan satte man upp ett mål att återvinna mellan tre och fem miljarder plastpåsar innan 2025. Försäljningen av gatstenar började förra året och i skrivande stund har man tillverkat 40 000. Det finns också planer på expandera verksamheten och tillverka andra produkter som traditionellt görs av betong.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094