23948sdkhjf

Dagligvarujätten: EU:s plastförbud skadar grönsaksförsörjningen

Det nya plastdirektivet har mött både ris och ros.

I en debattartikel i Altinget kallar Thomas Roland, Coop Danmarks CSR-chef, ett förbud mot engångsplaster på frukt- och grönsaksavdelningen, som har antagits i EU, för ”katastrofalt”.

Förbudet var tänkt att gynna klimatet, men i praktiken kommer det, enligt Roland, snarare att leda till ökat matsvinn och ett begränsat utbud av grönt.

– Jag tror faktiskt inte att det är drömmen om ett planerat ekonomiskt dogmsortiment i stormarknaderna som har fått politikerna att anta lagarna. Jag tror att de förväntar sig att det finns bättre alternativ till de förpackningar vi känner till idag, skriver han. 

– Jag hoppas innerligt att de har rätt. För annars kommer bara lagen som förbjuder plast på frukt och grönsaker att vara katastrofal för utbudet och kanske hälsan. Om det infördes utan undantag skulle det innebära att små butiker (tänk livsmedelsbutiker och livsmedelsbutiker på landsbygden) inte skulle kunna ha i närheten av lika många grönsaker på hyllan, eftersom omsättningshastigheten är för liten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078