23948sdkhjf

Nytt rekordår för 40-årsfirande pantsystem

Idag släpptes Pantameras färska pantstatistik som visar att Sverige ännu en gång slår pantrekord med över 2,7 miljarder pantade burkar och flaskor.

Pantameras nya statistik visar att det pantas mer än någonsin tidigare och pantningsgraden, det vill säga andelen pantade flaskor och burkar av de som sålts, ligger på 88,5 %, en ökning med 1,1 procentenheter från föregående år.

Sverige var först i världen att införa ett nationellt och kompatibelt landsomfattande pantsystem och i mars 1984 pantades den allra första aluminiumburken. Sedan dess har svenskarna pantat fler än 50 miljarder förpackningar och andelen burkar och flaskor som pantas fortsätter att öka. Riksdagens målsättning är att 90% av alla dryckesförpackningar ska återvinnas. Den stora PET-flaskan överträffar detta mål med 93,7 %, medan den lilla PET-flaskan fortfarande har en bit kvar. När det gäller aluminiumburkar är Sverige nästan i mål på 89,5 %.

Pantningen ökar i alla svenska län. Störst ökning märks i Jönköpings län, medan Värmland leder pantligan. Det beror till stor del på den norska gränshandeln. Siffran för Värmland är 450 pantade förpackningar per person, att jämföra med rikssnittet på 258 förpackningar per person.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078