23948sdkhjf

Tänk rätt från början! Hallå där Helena Nylén

24 april samlas förpackningsbranschen på nytt i Stockholm, för konferensen Pack Point Nordic. En av talarna är Näringslivets Producentansvars vd Helena Nylén.

Vad kommer du att presentera på Pack Point Nordic? 

Jag kommer att prata om vikten av att tänka rätt från början. Hur återvinningsbar en förpackning är, och vilken kostnad den får bära, beror ofta på de val som görs tidigt i designprocessen. Vi vet vilka val som spelar roll och kan stötta längs vägen, och erbjuder olika former av stöd både till de som vill designa en helt ny förpackning, och till de som undrar över vad som händer med en existerande förpackning och hur den hanteras i faktiska återvinningsprocesser.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig? 

Det händer mycket på förpackningsområdet just nu! Det kommer ny, spännande och utmanade lagstiftning, många innovativa förpackningstyper och olika system för att samla in och ta hand om material. Flera av de utmaningar som jag ser just nu är kopplade till producent och ökade lagkrav. Att hinna läsa in sig, hinna förstå och omsätta nya krav i praktiken är svårt. Här arbetar vi fokuserat för att omvärldsspana och kommunicera kring vad som är på gång framåt till alla de producenter som är anslutna till oss. En annan utmaning handlar om kostnader och kostnadstäckning för systemet med insamling och återvinning. Här jobbar vi för att skapa förståelse för att den nya förordningen kommer att leda till ökade kostnader. Grundtanken är att alla producenter som sätter förpackningar på marknaden ska vara med och dela på kostnaderna, men hur säkerställer man att det faktiskt fungerar? Frågan om tillsyn anser vi är extremt viktig. Men med utmaningar kommer ju också möjligheter. Vi ser att hållbara förpackningar efterfrågas av konsumenter idag, och att fler blir medvetna om att det inte räcker med att säga att något är återvinningsbart – det måste också gå att återvinna. Hållbarhet håller på att bli den konkurrensfördel som den förtjänar att vara och med green claims-lagstiftningen kommer de som gör jobbet på riktigt att bli de som får välförtjänt uppmärksamhet.

Hur vill ni bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

Vi arbetar framför allt med att få våra producenter att sätta fler återvinningsbara förpackningar på marknaden, med målet att fler förpackningar ska kunna bli förpackningar igen. Det är en ambition som kan kännas enkel och självklar, men där branschen totalt sett har bra bit kvar. Här vill vi bidra med materialexpertis och fungera som en brygga mellan förpackningsutveckling och återvinningsindustrin.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Jag hoppas att det blir en dag då jag lär mig massor nytt! Jag hoppas få nya insikter och kunskaper, får dela med mig av det jag vet, möta nyfikna producenter och så klart att träffa branschkollegor!

Tack Helena Nylén!

Mer information om konferensen och anmälan hittar du på den här länken.

Artikeln är en del av vårt tema om Pack Point Nordic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062