23948sdkhjf

Hur kan miljödata verifieras? Hallå där Emma Hellqvist!

24 april är det åter dags för Pack Point Nordic i Stockholm. En av talarna där är Emma Hellqvist, brand owner manager vid Billerud.

Vad kommer du att presentera på Pack Point Nordic?

Jag kommer prata om klimatpåverkan av förpackningar och hur standardiserade EPDer kan hjälpa till att få kvantifierbara data som kan användas i förpackningsutveckling. Sen kommer jag berätta om några kundcase där man minskat klimatpåverkan rejält genom lightweighting och smarta lösningar som ersatt fossila material.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

En av de utmaningarna jag ser är att många bolag under det senaste året har fått det tuffare ekonomiskt, vilket gör att viljan att utvecklas och minska sin klimatpåverkan har halkat efter och pris blir allt viktigare. Det blir extra tydligt på marknader där lagstiftningen inte har lika höga krav på omställning, vilket har gjort att vi sett att användningen av fossila material ökat på flera marknader.

Samtidigt så ser vi att när pris blir viktigare så kan vi vinna fördelar genom att vi kan erbjuda starka lättviktsmaterial som gör att man minskar materialanvändandet, och på så sätt både minskar klimatpåverkan och kostnaderna.

Jag ser också att varumärkesägare och lagstiftning ställer högra krav på att leverera transparent tredjepartsverifierade miljödata, vilket vi ser som en viktig utveckling för att kunna mäta faktisk miljöprestanda. Detta ser vi som en fördel för oss, då vi har jobbat länge och mycket med att minska vår klimatpåverkan och har snart tredjepartsverifierade EPDer på alla våra papperskvaliteter.

Hur vill ni bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

Det finns många förpackningar där vi kan ersätta fossila material, optimera förpackningar, göra dem mer återvinningsbara och minska klimatavtrycket. Då vi jobbar med material med låga klimatavtryck, som är starka och återvinningsbara, kan vi både se till att man inte använder mer material än nödvändigt och att det går att återvinna när den har använts klart. Med våra EPDer hoppas vi även kunna bidra till ännu mer trovärdiga miljödata som kan hjälpa producenter att välja bra material och ha trovärdiga data att backa upp sin kommunikation med till sina kunder och känna sig trygga med sina green claims.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Jag hoppas på bra diskussioner, nya kunskaper och mycket inspiration. Jag hoppas också att höra att företag jobbar bredare med miljöfrågor där fler perspektiv än återvinningsbarhet tas med i beaktning som fossilt användande, klimatpåverkan och svinn exempelvis.

Tack Emma Hellqvist!

Mer information om konferensen och anmälan hittar du på den här länken.

Artikeln är en del av vårt tema om Pack Point Nordic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093