23948sdkhjf

Vd:n om konkurserna inom industrin – då vänder det

De rekordmånga konkurserna påverkar alla branscher, visar statistik från Creditsafe. Henrik Jacobsson, vd på kreditupplysningsföretaget, ger oss en klarare bild över hur det ser ut för företagen inom industrin.

Han börjar samtalet med att säga att konkurserna just nu ökar inom alla branscher. 

– Det man kan säga om industrin från våra siffror är att industribranschen inte är i topp, men har hittills i år ökat 45 procent jämfört med samma period förra året. Det är en kraftig ökning. 

Sett till februari har industrikonkurserna ökat med 56 procent. Trots de höga siffrorna har industrin klarat sig bättre än till exempel byggbranschen.

– Industrin har klarat sig bättre än andra branscher, men ökningarna är fortfarande stora. Men så ser det ut i alla branscher. Det är ingen som kommer undan. 

Industrin är kopplad till andra branscher, vilket skapar konsekvenser. Går efterfrågan ner, blir det tuffare, menar han.

– De bolag som klarar sig är de som har marginaler och som kan ställa om och hålla ut tills det vänder.

Jacobsson berättar för oss att känslan däremot är att det kommer att bli ljusare framåt. 

– Som verkligheten ser ut nu slås allt större bolag ut. Vi hoppas att det vänder, men nu ser det tufft ut i antal konkurser. Man ser kommentarer om att man ser ljust på framtiden, vilket är hoppfullt, men enligt våra siffror kan man inte se det i dagsläget.

När tror du att det vänder?

– Vi hoppas att det vänder redan i år, kanske under andra delen av året. Men det har varit lång tid med negativ utveckling, avslutar vd:n.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093