23948sdkhjf

Återvinningsbart lock med korrekt dosering

Alpla, utvecklare av plastförpackningar, har utvecklat ett lock för trögflytande vätskor, så som ketchup och majonnäs.

Tillverkaren har ägnat flera år med att utveckla doseringssystemet för locket. Alpla tyckte traditionella lock var problematiska då de fördelade innehållet för snabbt, i för stor mängd och att det inte mer än sällan droppade från behållaren. 

Locket är tillverkat av polypropen, PP, och har en ventil för en exakt dosering. I vanliga traditionella lock öppnas ventilen via ett lätt tryck och innehållet rinner ur förpackningen. När trycket sedan lättar stängs ventilen. I Alplas lock behövs ingen ventil. Genom att klämma flaskan skapas en tryckskillnad inuti flaskan och vätskan avleds till en skruv i locket som den behöver passera innan den når öppningen. Samtidigt skapas högt undertryck och när trycket minskar dras innehållet tillbaks utan att droppa. Alpla liknar metoden jämfört med hur ett sugrör funkar. 

–Vi på Alpla har satt upp som mål att göra alla våra förpackningslösningar fullt återvinningsbara innan 2025. Vi är övertygade om att återvinningsdesignen är en viktig framgångsfaktor på vår väg mot att etablera en effektiv cirkulär ekonomi. Det kontrollerade doseringslocket är ett 100 procent återvinningsbart lock tillverkat helt av PP. Den har en doseringsmekanism som är både enkel och intelligent som möjliggör mycket god dosering och effektivt förhindrar besvärande dropp av ketchup och annat trögflytande innehåll, säger innovatörerna hos Alpla.

Artikeln är en del av vårt tema om Anuga FoodTec.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11