23948sdkhjf

Whiskytillverkaren slopar förpackningen: ”Onödiga”

Agitator Whiskymakare blir, enligt företaget själva, det första destilleriet att ta bort yttre förpackningar på majoriteten av sina produkter.

I november enades parlamentet om nya regler för förpackningar. Än återstår det att rådet och parlamentet ska komma överens om det slutliga innehållet för ett beslut om förpackningar ska kunna fattas på EU-nivå. Ett av förslagen är att minska mängden förpackningar, 5 procent senaste 2030, 10 procent senast 2035 och 15 procent 2040.

Trots att klubban inte slagit igenom förslaget har företag börjat kolla på alternativa lösningar. Bland annat whiskytillverkaren Agitator tar krafttag och väljer redan nu att slopa produktförpackning.

– Det handlar främst om att minska miljöpåverkan. Det är också ett sätt för oss att visa att det går utmärkt att tillverka och sälja whisky utan onödiga förpackningar. De är just onödiga och tillför inte mycket mer än fåfäng utsmyckning. I stället kostar det pengar och miljö, säger Oskar Kalmaru vd för Agitator Whiskymakare.

Även om direktivet inte går igenom kommer de inte ta tillbaka yttre förpackningen.

– Vi välkomnar därför det väntade EU-direktivet men backar inte ifall det inte går igenom.

Hur mycket företaget kommer minska sina koldioxidutsläpp när förpackningen försvinner är ännu inte klart. Men över en femårsperiod beräknar de 55 ton besparade koldioxidekvivalenter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078