23948sdkhjf

Förpackningens roll för hållbar utveckling – Hallå där, Helen Williams!

24 april är det åter dags för Pack Point Nordic Stockholm, där hela förpackningsbranschen samlas. En av talarna är Helen Williams, associerad professor inom miljö och energisystem vid Karlstads universitet.

Vad kommer du att presentera på Pack Point Nordic?

I min forskning har jag har alltid satt fokus på förpackningens roll för hållbar utveckling. Mitt bidrag kommer att rikta in sig på den komplexa uppgiften att utveckla förpackningar som minskar matsvinn och har låg miljöpåverkan i sig. En central del av vår forskning tar utgångspunkt i konsumenternas behov och beteenden, och att dessa varierar beroende på kultur och kontext.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

I klimatkrisens spår är den stora utmaningen att säkerställa att betydligt mer av den mat vi producerar inte slängs. Den andra stora utmaningen rör beredskap med tryggad nationell och regional livsmedelsproduktion. Utmaningarna ska klaras inom planetens gränser och med ökad rättvisa i fokus och det skapar fantastiska möjligheter för innovationer. Användarnas behov och beteenden, och hur förpackningslösningar hjälper dem att göra rätt, är av stor vikt och skapar utrymme för många nya idéer.

Hur vill ni bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

Vi strävar efter ett mer komplext systemperspektiv för att främja en mer hållbar utveckling. Genom att ha minst lika stort fokus på den tjänst som förpackningen gör som på den produkt den är, kan vi fatta bättre beslut om när mer förpackningsmaterial behövs för att minska svinnet och ofta samtidigt reducera förpackningens egen miljöpåverkan. Vi behöver också utmana vilka produkter och tjänster som ska prioriteras för att klara planetens gränser.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Det ska bli otroligt spännande att ta del av olika perspektiv på hur vi bidrar till lösningar på de stora utmaningar vi står inför. Flera perspektiv, utmana tänkandet som givit oss problemen, förmåga att särskilja det väsentliga från den mindre väsentliga, och förbättrade samarbeten är avgörande faktorer för framtiden.

Tack Helen Williams!

Mer information om konferensen och anmälan hittar du på den här länken.

Artikeln är en del av vårt tema om Pack Point Nordic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071