23948sdkhjf

Billeruds kvartalsrapport: ”2023 har varit ett extremt utmanande år”

Idag redovisade Billerud sin kvartalsrapport. 

Billeruds rapport Q4 2023

Här är några siffror från Billeruds rapport. Motsvarande kvartal 2022 inom parentes.

Nettoomsättning 9 566 (11 971) miljoner kronor

Periodens resultat: - 330 (940) miljoner kronor

Kassaflödet från löpande verksamhet: 2 216 (1 692) miljoner kronor

– 2023 har varit ett extremt utmanande år. Tidigt under året stod vi inför ovanligt höga lagernivåer i hela värdekedjan. Hela branschen har behövt ha tålamod och vänta på att lageravecklingen ska fasas ut. I den meningen var det fjärde kvartalet inget undantag och i stort sett i linje med våra förväntningar. Försäljningsvolymerna kom in något svagare på grund av att kunderna skyddade sitt rörelsekapital inför årsskiftet samt logistiska utmaningar, säger vd Ivar Vatne i en kommentar. 

Han fortsätter: 

– Den goda nyheten är att vi in i 2024 ser tydliga tecken på att kundernas lager återgår till normaliserade nivåer. För det första kvartalet 2024 väntas marknadsförhållandena förbättras något från svaga nivåer för de flesta av våra produktkategorier.

När det gäller USA säger han:

– Vi är fortfarande övertygade om möjligheterna att konvertera vissa av våra papperstillgångar till kartongproduktion i USA, men transformationen måste ge ett starkt aktieägarvärde. Vi fortsätter att trimma projektets omfattning och fasning i nära dialoger med leverantörer. Samtidigt förstärker vi vår marknadsposition inom kartong i Nordamerika genom export från Europa.

Bolaget har även planer på ny massatillverkning. 

– Våra planer på att starta BCTMP-produktion (blekt kemisk-termomekanisk massa) i Norge tillsammans med Viken Skog framskrider också. Vi har genomfört förstudien och lämnat in ansökan om erforderligt miljötillstånd.

Bolaget meddelar också att processen att minska personalstyrkan med 350 tjänster pågår och kommer att ge strukturella besparingar redan i år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078