23948sdkhjf

Holmen Iggesund i samarbete för en plastfri presentförpackning

Fyra företag har gått samman för att utveckla en presentförpackning helt fri från plast.

Holmen Iggesund, Krekelberg, Inmaco Solutions och Van de Velde Packaging Group har i ett samarbete utvecklat Flox Box-konceptet som är ett plastfritt förpackningskoncept.

Presentförpackningen som de har utvecklat består av en präglad ytterlåda med en innerbricka med skräddarsydda håligheter i olika former beroende vad som ska befinna sig i asken. Exempelvis passar boxen bra för kosmetik, smycken eller elektronik.

Insatsen har tillverkats via flockningsteknik som använder statiska elektriska strömmar som får fibrerna att resa sig och efterlikna ett sammetsliknande material.

Krekelberg, som är en av de som utvecklat förpackningen, har sedan 1948 tillverkat flockade material. För detta projektet flockade de Inverform med cellulosafibrer. Efter det har Inmaco Soulations tagit vid och tillverkat verktyg för att pressforma de flockade insatserna.

Van de Velde Packaging Group har skapat skalet till förpackningen av Holmen Iggesunds Invercote DUO-kartong.

– Fyra positiva krafter har arbetat tillsammans i ett förpackningsutvecklingsprojekt där material, maskiner, verktyg och produktion alla spelat viktiga roller. Resultatet är ett proof of concept som visar varumärken vad som kan göras. Vi ser fler och fler medvetna lyxvarumärken som vill ersätta plast med fiberbaserade lösningar, säger Per Berglund, chef för Formables på Holmen Iggesund.

Flockboxen är tillverkad av kartong från Holmen. Kartongen består av färska träfiber som är lämpad för återvinning.

– Flockboxen är gjord av kartong och fibrer som är 100 procent återvinningsbara i den befintliga pappersinsamlingsströmmen, vilket direkt bidrar till ett cirkulärt förpackningsekosystem. Flockade fiberbaserade inlägg kan ersätta stora mängder plastinlägg, säger Per Berglund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078