23948sdkhjf

15 miljoner burkar samlades in

Pantameras miljötävling Föreningskampen är nu avgjord.

Sammanlagt har mer än 15 miljoner burkar och flaskor samlats in inom ramen för tävlingen, vilket ger drygt 13,7 miljoner kronor till Sveriges idrottsföreningar. I år delas vinstpengar ut till fler föreningar än någonsin tidigare, framgår det av ett pressmeddelande.

Över 2400 föreningar deltog i 2023 års upplaga av Föreningskampen. Nytt för i år är att fler föreningar får del av vinstpengarna, som delas ut till Sverigevinnaren och till tre vinnarföreningar i varje län.

Sverigevinnare i år blev Sotenäs Fältrittklubb i Västra Götaland, som samlade in 225 000 burkar och PET-flaskor. Förutom själva pantpengarna får de en check på ytterligare 7700 kronor. Eftersom prispotten baseras på antalet insamlade förpackningar under året, har föreningarna möjlighet att också påverka prispottens storlek.

– Det är fantastiskt att så många idrottsföreningar väljer att samla in pant som ett sätt att få in pengar till föreningskassan, samtidigt som de gör en fin insats för miljön. Det känns riktigt bra att vi på Pantamera kan vara med och bidra till det engagemang som finns i svenskt föreningsliv, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera på Returpack.

Vinnaren Sotenäs Fältrittklubb har valt att använda vinstpengarna till åtgärder för att öka pantinsamlandet ytterligare. Pantpengarna har man investerat i en släpkärra för att kunna maximera pantinsamlingen i sin kommun. Släpkärran har ”pimpats” med lite Pantamera-feeling och föreningens logga.

Tävlingen genomfördes för elfte året i rad och förutom pantpengarna får föreningarna också en viss ersättning för importburkar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062