23948sdkhjf

Tetra Pak lanserar fastsatta korkar av återvunna polymerer

I ett led för de nya kraven, som träder i kraft i juli, på att engångsdryckesbehållare tillverkade av plast måste ha fastsatta korkar har Valio bytt ut sina förpackningar.

Valio har tillsammans med Tetra Pak bytt ut sina förpackningar till förpackningar som har fastsatta korkar. De nya korkarna är tillverkade av 30 procent certifierat återvunna polymerer. Valio blir norra Europas första livsmedelsproducent som får använda den nya förpackningen.

– Vi är mycket stolta över att vara pionjärer inom cirkularitet. Den här nya lösningen överensstämmer väl med vårt hållbarhetsmål för förpackningar: 2030 ska alla engångsprodukter vi producerar och säljer vara tillverkade av förnybara eller återvunna material. Vi är övertygade om att detta stärker vår position på marknaden för mjölkprodukter, säger Juhana Pilkama, chef för förpackningsutvecklingen på Valio.

Tetra Pak blev först ut 2022 som den första kartongförpackningstillverkaren att erbjuda lösningar med certifierat återvunnen plast. De certifierade återvunna polymererna som används bland annat för korkarna tillverkas enligt ISCC-metoden för spårbarhet. Det innebär att plasten är tillverkad av en blandning av återvunna och icke-återvunna material, men att den återvunna delen kan spåras genom hela Tetra Paks distributionskedja.

– Återvunna polymerer är ett viktigt steg i Tetra Paks arbete för cirkularitet, som bland annat omfattar följande: minimalt beroende av fossilbaserade resurser, ansvarsfull anskaffning av råmaterial, förpackningsdesign som underlättar återvinning och förhindrar nedskräpning samt främjande av samarbeten för att bygga upp en effektiv global infrastruktur för insamling och återvinning, säger Anna Ilomäki, försäljningschef på Tetra Pak i Finland, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094