23948sdkhjf

109 miljoner investeras i att forska fram biobaserat lim

Tre universitet och tolv företag har startat upp kompetenscentrumet BioGlue-Centre för att utveckla biobaserat lim.

109 miljoner kronor kommer investeras i ett projekt som under fem år som ska ta fram biobaserat lim. Idag är nästan alla lim fossilbaserade och det har saknats kunskaper för att ta fram fossilfria produkter inom området. Därför har BioGlue-Centre startats för att påskynda utvecklingen av biobaserat lim.

Södra är ett av de tolv företagen som har startat upp kompetenscentrumet.

– Att ersätta fossilbaserat lim med biobaserat har varit omöjligt för användning inom industriproduktion, men ett måste för att minska klimatpåverkan. Att utveckla biobaserat lim av biströmmar från skogen har vi på Södra tittat på under en längre tid. Nu vill vi tillsammans med övriga i centret skynda på utvecklingen, säger Henric Brage chef strategisk utveckling Södra Innovation, i nyheten.

Målet är att tillverka ett fossilfritt lim av förnybart material som bland annat kan användas till förpackningar. Under de kommande fem åren ska centret driva på forskningen.

I satsningen deltar de tre universiteten SLU, KTH och LNU samt företagen IKEA, AkzoNobel, Stora Enso, Tetra Pak, Södra, BASF, Lantmännen, IsoTimber, Masonite Beams, Green Furniture Concept, 2D fab och Swedish Wood.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14