23948sdkhjf

Så påverkar konkursen de anställda – tredje delen

Många företag står just nu inför ekonomiska svårigheter där lågkonjunktur och en svag svensk krona präglar samhället. I en artikelserie i tre delar har Packmarknadens systersajt Metal Supply djupdykt i hur man ska tänka när en konkurs närmar sig, hur man ska gå till väga när konkursen är ett faktum och vad som händer med de anställda. Vi reder ut vad man ska göra, och inte göra, med konkursexperten Johan Attenius.

I en verksamhet finns det många att ta hänsyn till. Vad händer med de anställda under en konkurs? Johan Attenius berättar att det finns något som heter statlig lönegaranti.

– För att inte de anställda ska hamna i kläm vid en konkurs och inte få betalt går staten in och betalar löneskulderna. Staten tar därmed över de anställdas fordringar och bevakar sedan dessa i konkursen.

Det finns begränsningar i tid och till belopp för vilken lönegaranti man kan få, men oftast får man som ”vanlig anställd” i det närmaste fullt betalt genom lönegarantin. Även uppsägningslön kan betalas genom lönegarantin, vilket ger de anställda lite tid att hitta ett nytt arbete.

– Det blir ju problematiskt för de anställda som kanske tvingas ringa hyresvärden och banken och säga att man inte kan betala sina räkningar och boräntor. Johan Attenius.

Anställda blir alltid uppsagda vid konkurs, men det är inte ovanligt att förvaltaren säljer konkursbolagets rörelse till en ny förvärvare som återanställer personalen och fortsätter verksamheten.

– På så sätt har de anställda ibland möjlighet att fortsätta arbeta hos en ny verksamhetsutövare.

Som ställföreträdare bör man fundera på när det är bäst att ge in konkursansökan. Och här kan man försöka undvika att ansöka om konkurs dagen innan löning.

Det tar några dagar innan konkursförvaltaren hunnit besluta om lönegaranti och sedan runt en vecka innan länsstyrelsen hunnit betala ut pengarna till de anställda, vilket gör att det i värsta fall blir några veckors fördröjning innan lönen kommer.

– Det blir ju problematiskt för de anställda som kanske tvingas ringa hyresvärden och banken och säga att man inte kan betala sina räkningar och boräntor.

Det är därför ganska vanligt att man ansöker om konkurs innan den 12:e när skatt och arbetsgivaravgifter ska vara betalda i många bolag.

– Därmed hinner också de anställda få sina löner innan den 25: e, säger Johan Attenius.

Det är alltid en god idé att stämma av med en obeståndskunnig advokat innan man ansöker om konkurs. 

De flesta advokater med obeståndskompetens har ingenting emot att helt gratis ta ett förbehållslöst möte för att se vilka möjligheter som finns i det enskilda fallet.

Ordlexikon:

Obestånd: Att vara på obestånd innebär att man inte kan betala sina skulder och att det inte bara är tillfälligt.

Likvidation: Likvidation innebär att ett aktiebolag löses upp efter att skulderna betalats och eventuellt överskott fördelats mellan aktieägarna.

Rekonstruktion: Med rekonstruktion menas att ett företag skyddas mot konkurs och utmätning för att få möjlighet att ombilda och bygga upp sin verksamhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063