23948sdkhjf

”Vi skapar cirkulära materialflöden” Hallå där, Sara Bergendorff

23 november samlas åter förpackningsbranschen i Malmö för konferensen Pack & Plast. En av de medverkande där är Sara Bergendorff, chef för material och produktkvalitet vid Returpack/Pantamera.

Vad kommer ni att presentera på Pack & Plast?

På Pack & Plast vill vi prata om hur vi tillsammans med medlemmarna och alla intressenter i pantsystemet skapar cirkulära materialflöden och en god materialkvalitet. Vi samverkar i värdekedjan för att skapa förutsättningarna för resurseffektiva flöden så att förpackningsmaterialet kan återvinnas i flera cykler.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

Vi har höga insamlingsnivåer i pantsystemet men jobbar nu stenhårt med att nå (och komma över) 90%. Med högre insamlingsvolymer ökar vi tillgången på återvunnet material till förpackningstillverkarna, vilket de behöver för att möta kommande lagkrav på att använda minst 25% återvunnen PET i alla dryckesflaskor till år 2025. Flera varumärken använder mycket mer än så redan idag. En utmaning med högre andelar återvunnen plast i förpackningarna är att kunna cirkulera plastmaterial i flera tillverknings- och återvinningscykler med bibehållen kvalitet och materialegenskaper. Vi jobbar, tillsammans med dryckesproducenterna, med att hitta rätt utformning och materialval i flaskorna så att materialet i förpackningarna kan återvinnas så många gånger som möjligt till nya flaskor och burkar.

Hur vill ni bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

Vi får många förfrågningar från aktörer runt om i Europa (och världen) på hur vårt svenska pantsystem fungerar nu när många länder står i startgroparna med att etablera pantsystem. Det är roligt att kunna dela med sig av våra erfarenheter av att ha drivit pantsystem för burkar i 40 år och plastflaskor i 30 år och de positiva effekter det har gett för hållbarare förpackningar, materialåtervinning och miljövinster.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Förra året hade vi många bra diskussioner vid vårt bord på mässan, det hoppas jag på i år igen!

Tack Sara Bergendorff!

Mer info och anmälan hittar du på den här länken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078