23948sdkhjf

Agerar idag – för en hållbar morgondag

Drygt sjuttio personer trotsade kyla, hotande snökaos och annalkande höststorm för att söka sig till värme och gemenskap på Haymarket by Scandic, där Billerud under fredagen bjöd in till PACK@lunch.

Billeruds ambition är tydlig - att ta proaktiv ledning i omställningen till ett cirkulärt samhälle med förpackningslösningar som är förnybara, återvinningsbara och klimateffektiva. Att Billerud är ett bolag som verkligen utmanar konventionella förpackningar, fick vi se flera bevis på under luncheventet. Affärsutvecklarna Björn Larsson och Veronica Fylkner, Billerud, presenterade flera förpackningslösningar, där fossilbaserad råvara ersatts på ett hållbart sätt, utan att kompromissa med produktprestanda.

Pappersbärkassen, som kan återanvändas gång på gång, är ett konkret exempel. Den klarar tunga laster upp till 21 kg, kan återanvändas minst 50 gånger, är 100 % förnyelsebar, återvinningsbar och biologiskt nedbrytningsbar och har mindre än hälften av koldioxidavtrycket jämfört med alternativ som PP woven. Engelska Marks & Spencer och Morrisons är först ut som kunder, men snart kan vi förvänta oss se pappersbaserade Fibreform® flergångskassar även i Sverige.

ConFlex Wrap, som omslag till toalettpappersrullar är ett annat exempel. Det pappersbaserade materialet ersätter fossilbaserad plast, har utmärkt tryckbarhet, är likvärdigt med plast i dropptester och klarar logistikkrav samt hantering i butik med en CO2-reduktion på 20–50% jämfört med plast. Materialet har efter lyckad marknadsintroduktion väckt intresse hos flera potentiella kunder.

Under rubriken Är Skogsbaserad råvara ett hållbart alternativ belyste Patrik Bosander, verksamhetschef på FSC Sverige, utmaningarna skogsbruket står inför, i dengröna omställningen, som är intensivt debatterad både i Sverige och i omvärlden. Den medlemsstyrda organisationen väger in såväl miljömässiga, som sociala och ekonomiska aspekter av hållbarhet i certifieringen, där efterföljandet granskas av oberoende, auktoriserade revisorer. Cirka 50 % av skogen är idag certifierad.

Se alla bilderna från eventet i galleriet nedan!

Veronica Fylkner och Björn Larsson har tillsammans med sina kolleger på Billerud fokus på att hjälpa värdekedjan gå från plast till papper och ser fortsatta möjligheter att förbättra förpackningar på många sätt. Nyckeln till framgång stavas samarbete och lärande. Genom att agera idag, vill Billerud bidra till en bättre morgondag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078