23948sdkhjf

”Spännande återvinning av PolyAl” Hallå där Elizabeth Anderberg!

23 november är det ännu en gång dags för förpackningsbranschen att samlas i Malmö för konferensen Pack & Plast. En av talarna är Elizabeth Anderberg, Tetra Paks kommunikationsdirektör för norra Europa.

Vad kommer ni att presentera på Pack & Plast?

Vi kommer presentera en del spännande samarbeten som ligger framför oss. Bland annat ett nyligen inlett samarbete med Axjo Group, där vi just nu genomför en förstudie för att bygga norra Europas största återvinningsfabrik för PolyAl. Materialet PolyAl, lagret av plast och aluminium som används som en barriär mot syre och fukt för att skydda livsmedel i dryckeskartonger, kommer att göras om till ett plastgranulat som används till miljövänliga förpackningar av fiberkablar. Återvinningsfabriken kommer ligga i Gislaved och planeras vara i drift år 2025. Med en årlig kapacitet på 10 000 ton kommer fabriken att öka återvinningen av PolyAl för både Sverige, Danmark och Norge.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

Vi vill öka återvinningsgraden på förpackningar. Pappersbaserade dryckeskartonger är återvinningsbara med rätt infrastruktur för insamling, sortering och återvinning.

Hur vill ni bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

Vi vill nå nettonollutsläpp av växthusgaser i hela vår värdekedja senast 2050. En viktig del i detta är att skapa en cirkulär ekonomi och komma bort från "ta-producera-kasta". Tetra Pak driver på insamlingen och återvinningen av kartonger över hela världen genom att investera upp till 40 miljoner euro årligen under de närmaste åren. Vi designar även vår utrustning för att underhållas, leasas, återanvändas, repareras och uppgraderas för att förlänga dess livslängd, och vi designar kartonger som är attraktiva för pappersåtervinnare genom att öka pappersinnehållet och genom att erbjuda effektiva återvinningslösningar för icke-fiberkomponenten. Projektet med Tetra Pak och Axjo visar på återvinningens viktiga roll i den gröna omställningen för livsmedelsförpackningsindustrin.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Jag ser fram emot att ta del av alla spännande initiativ och projekt som just nu pågår inom förpackningsindustrin. Det är otroligt viktigt att branschen träffas och kunskapsdelar, och Tetra Pak hoppas på att bli inspirerade och kunna inspirera andra till att tänka på hela värdekedjan och aktivt arbeta med den gröna omställningen inom förpackningsindustrin.

Tack Elizabeth Anderberg!

Mer info om konferensen och anmälan hittar du på denna länk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094