23948sdkhjf

”Allt börjar med rätt design”  Hallå där, Magnus Hedenmark

Den 23 november samlas åter förpackningsbranschen i Malmö för konferensen Pack & Plast. En av talarna där är Magnus Hedenmark, ordförande i Nordisk bioplastförening.

Vad kommer du att presentera på Pack & Plast?

Framförallt tänker jag belysa potentialen och nödvändigheten av att satsa på bioplast. Det finns många myter och mycket som inte är känt om bioplast idag.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

Det saknas viktigt systemtänkande inom plast- och hållbarhetsarbetet idag. Ofta fastnar debatten i en hopplös pest- eller koleradiskussion som vi behöver lyfta oss ifrån, plastens låga vikt kontra spridningen av mikroplaster och innehållet av fossilt kol är en oändlig och hopplös diskussion. Vi har en överdriven tilltro till att LCA:er och återvinning skulle vara svaret på frågan. Allt börjar i stället med rätt design. Vi behöver börja med överblicken. Hur skapar vi ett hållbart förpackningssystem i enlighet med vetenskapligt definierade ramvillkor och därifrån identifiera vilka lösningar och material som är möjliga? Därur kan vi lättare identifiera bioplastens och de andra materialens självklara roll.

Hur vill ni bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

Genom att finnas med i en mogen dialog där vi kan identifiera samhällets behov av lösningar med bioplast. Vi måste komma ihåg att bioplast kan utvecklas till att lösa mycket om vi bara blir klara över vilket samhällskontrakt vi har, så att vi får långsiktiga spelregler och satsningen kan ta fart på allvar. Det finns exempelvis stora möjligheter att bidra till en faktisk minskning av klimatgaserna i atmosfären genom ett regenerativt systemtänkande i form av Bio-CCS. Hittills har alltför få insett denna möjlighet.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Att vi börjar lyfta på allvar och talar om disruptiva visioner och lösningar i stället för att fastna i ”lite mindre dåligt” och business as usual. Vi har ont om tid nu.

Tack Magnus Hedenmark!

Mer info om konferensen och anmälan hittar du på denna länk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08