23948sdkhjf

Stora Enso vill säga upp 1150 personer

Stora Enso planerar omstrukturering för att långsiktig lönsamhet. Det innefattar nedstängning av fabriker och uppsägningar.

Stora Enso planerar att genomföra omstruktureringar för att stärka koncernens långsiktiga konkurrenskraft, öka lönsamheten och fokusera kapitalallokeringen på strategiska tillväxtmarknader.

Bolaget planerar följande:

  • En permanent nedstängning av enheten för massproduktion i finska Sunila, anläggningen för tillverkning av wellpappråvara i nederländska De Hoop, en produktionslinje för wellpappråvara i polska Ostrołęka, samt sågverket i estländska Näpi. De planerade nedstängningarna skulle leda till uppsägningar av cirka 600 tjänster.
  • Bolaget kommer att inleda förhandlingar gällande en planerad reduktion av tjänstemän inom koncernfunktionerna. Cirka 1 300 medarbetare omfattas av dessa förhandlingar, med en planerad uppsägning av cirka 300 tjänster.
  • Dessutom har Stora Enso har nyligen slutfört en övervägande del av förhandlingar inom divisionen Packaging Materials, avseende uppsägningar av cirka 250 tjänster inom organisationens lednings- och supportfunktioner.

– Den är typen av beslut är aldrig lätta att fatta och skulle inte planeras om det inte var absolut nödvändigt för vår långsiktiga konkurrenskraft. Vi befinner oss i ett kritiskt läge i vår strategiska utveckling, och för att flytta fram våra marknadspositioner krävs ett ökat fokus på kapitalallokering och decentraliserat beslutsfattande. Det innebär tyvärr att icke lönsamma tillgångar skulle behöva stängas, samt en mer slimmad organisation på huvudkontorsnivå. Genom de här åtgärderna skulle vi kunna fortsätta att generera strategisk tillväxt från en affärsplattform som är mer motståndskraftig och bättre rustad att möta den ökande efterfrågan på Stora Ensos förnybara produkter, säger Annica Bresky, Stora Ensos vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Nu startar lokala förhandlingar innan slutligt beslut om uppsägningar kan fattas.

De planerade omstruktureringarna skulle minska Stora Ensos årliga omsättning med cirka 380 miljoner euro, baserat på 2022 års siffror. Det operativa rörelseresultatet förväntas öka med cirka 110 miljoner euro per år.

Bolaget har cirka 21 000 anställda globalt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093