23948sdkhjf

Pilotprojekt kring krympfilm med återvunnet innehåll

I ett testprojekt i samråd med Gröna Punkten har dryckes- och livsmedelstillverkaren PepsiCo, tagit fram en krympfilm för förpackning av flerstycks-Pepsi-flaskor och burkar. 

Filmen innehåller 10 procent återvunnen plast från *Gula påsen, och 40 procent från återvunnen plast från andra källor. Endast hälften av plastfilmens innehåll kommer från jungfrulig plast. 

Kvalitetstesterna har varit framgångsrika. Om ytterligare kvalitetstester är lika framgångsrika är nästa mål att konvertera film i den reguljära produktionen till den här typen av film.

Redan i oktober 2021, bytte PepsiCo från nyvara till 100 procent rPET i samtliga sina kolsyrade dryckesflaskor och Lipton Icetea-sortimentet. Flaskor och dryckesburkar säljs dock mestadels med så kallad krympfilm i sexpack, som i sin tur står på pallar. För säker transport är sexpacken inslagna med meterlång pallfilm – allt i jungfrulig plast. Den höga kvaliteten på förpackningsfilmen, beror på behovet av stabilitet och önskan att trycka på den.

– Filmen är ett charmigt sätt att dra till sig konsumenternas uppmärksamhet och differentiera sig, samt ett uttryck för våra kvalitetsstandarder, inklusive designmässigt, och är därför ett viktigt marknadsföringsverktyg, säger Kai Klicker-Brunner, chef för marknadsavdelningen, och en del av PepsiCos ledningsgrupp Tyskland, i ett pressmeddelande.

Han tillägger att krympfilmen dock hamnar i hushållens soporna väldigt snabbt och PepsiCo av den anledningen gav sina filmleverantörer i uppdrag att utveckla en återvunnen variant.

PepsiCo har som mål att halvera mängden jungfrulig plast per produkt i sin mat- och dryckesportfölj till 2030.

Om den nya förpackningsfilmen kommersiellt tas i bruk kommer den inte längre att se lika klar och ljus ut som tidigare.

– Men om folk vet och förstår varför förpackningen ser annorlunda ut, kommer de definitivt att acceptera den, säger PepsiCos Kai Klikker-Brunner.

*Gula påsen (Gelber Sack)

I Tyskland och Österrike syftar begreppet Gula påsen (tyska: Gelber Sack) på en tunn, gulaktig genomskinlig plastpåse, i vilken allt avfall av plast, metall eller kompositmaterial kan lämnas in i samband med lokal avfallshantering.

Wikipedia

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141