23948sdkhjf

Färdplan för morgondagens plastförpackningar

Generellt är det enklare att återvinna plast som används inom industrin är plast från hushållens förpackningar. Ett forskningsprojekt som leds av IVL presenterar nu ett förslag till färdplan för att förbättra läget gällande återvinningsfrekvensen av hushållens plastförpackningar.

Åsa Romson, en av författarna bakom färdplanen, säger att det behövs ett större fokus på verksamheternas förpackningar, samt att det finns stora miljövinster med att öka användningen av återvunnen plast.

Omkring 40 procent av plastförpackningar i Sverige hanteras av verksamheter. Enskilda förpackningsloopar, där särskilda typer av plastförpackningar återvinns till samma produkt, ökar klimatnyttan. Projektet Sluta cirkeln för industriell plast har genomfört sådana fallstudier när det gäller frigolit, plastfilm och storsäckar som används för allt från spannmål till kemikalier.

– Verksamheter som hanterar en större mängd av samma förpackning borde kunna lämna dem för behandling i en enskild loop. Men det krävs strukturer som underlättar sådana förpackningsloopar, säger Åsa Romson.

Hon uppger att skärpta regler kring återvinning av plastförpackningar är på gång både i EU och Sverige, vilket kan ge nya arbetssätt av förpackningsproducenter, återvinningsaktörer och verksamheter som köper in plastförpackade produkter.

– Kommunerna har en viktig roll: de kan bidra till lokalt samarbete, kontrollera hanteringen av förpackningsavfallet och genom sin upphandling öka efterfrågan på både förpackningar av återvunnen plast och på förpackningar av oblandade plastsorter som kan lätt kan materialåtervinnas, säger Åsa Romson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078